Stugbarometern 2025: Finländarnas intresse för stugliv har återgått till samma nivå som före covid-19-pandemin

Den generella trenden i fråga om stugliv har varit relativt stabil, och finländarna är fortfarande stugfolk. Detta framgår av den färska Stugbarometern.

År 2024 tillbringade finländarna i genomsnitt 85 dygn på stugan. Den föregående Stugbarometern genomfördes under covid-19-pandemin, och då var antalet 104 dygn. År 2016 tillbringade finländarna 79 dygn på stugan, vilket betyder att intresset för stugliv har planat ut till samma nivå som före pandemitiden.

Stugägarna är äldre än tidigare, vilket återspeglar den allmänna befolkningsutvecklingen i Finland. Andelen ägare som är pensionärer har ökat till 55 procent från tidigare 52 procent. Samägande mellan flera ägare (till exempel ett dödsbo) har också blivit vanligare än tidigare.

Distansarbete på stugan är fortfarande populärt

Finländarna distansarbetar från stugan ungefär i samma utsträckning som under covid-19-pandemin. 27 procent av fritidsbostadsägarna i arbetslivet uppger att de arbetar på distans från sin fritidsbostad, medan andelen tidigare var 25 procent. En större andel än tidigare är också villig att distansarbeta ännu mer från stugan. Fast bredband har blivit vanligare och 12 procent av stugorna har nu tillgång till det (år 2020 var andelen 8 procent).

Finländarna gör oftare avkall på renovering av stugorna

En tredjedel av respondenterna uppger att fritidsbostadens utrustningsnivå har förbättrats under de senaste tolv månaderna, medan 16 procent uppger att de har för avsikt att förbättra den. Båda andelarna är mindre än tidigare. Det är inte heller lika många respondenter som tidigare som håller grundvärmen påkopplad året om, trots att det skulle vara möjligt att göra det.

75 procent av stugorna omfattas av eldistributionsnätet. Solpaneler har blivit vanligare. Även värmepumpar har blivit vanligare som uppvärmningsform. År 2020 fanns det en värmepump på 28 procent av stugorna, nu på 34 procent av stugorna.

Största delen av stugägarna (76 procent) uppger att de inte tänker tillbringa avsevärt mindre tid på stugan även om bränslepriset skulle stiga med en tredjedel. Det berättar något om hur viktigt stugliv är för finländarna.

Tjänster i fritidsbostadens omnejd används i mindre utsträckning än tidigare

Stugbesökarna köper allt oftare dagligvaror och andra varor i butiker på sin vanliga vistelseort, även om de också ofta besöker närbutikerna på stugorten. För inköp av dagligvaror används 33 euro per dygn, för byggande och renovering 2 500 euro per år, för andra varor och tjänster 580 euro per år. De eurobelopp som används för dagligvaror är oförändrade, men de eurobelopp som används för byggande och renovering och för andra varor och tjänster har minskat. Kostnaderna delas oftare än tidigare med andra.

Stugbesökarna är nöjda med de tjänster i omnejden som de använder på stugorten. Särskilt nöjda är det med fisket, utbudet av dagligvaror, jakten och avfallshanteringen. Tillfredsställelsen med telefonförbindelserna, den trådlösa internetuppkopplingen, hälso- och sjukvårdstjänsterna och specialbutikerna har minskat något.

Stugbesökarna är inte särskilt intresserade av att delta i det lokala samhällets verksamhet, med undantag för evenemang.

Stugbarometern 2025 genomförs av Taloustutkimus på uppdrag av skärgårdsdelegationen. Stugbarometern 2025 publiceras i sin helhet på sommaren, och då publiceras också information om fritidsboendets ekonomiska konsekvenser.

Skärgårdsdelegationen har tagit fram Stugbarometern i syfte att utveckla fritidsboendet. Den första Stugbarometern publicerades 2004. Det är fråga om en uppföljande undersökning som är unik också internationellt sett. I barometern undersöks bland annat fritidsbostädernas läge och tillgänglighet, deras särdrag, underhållet och användningen av dem (inklusive arbete), användningen av tjänster i anslutning till fritidsboende, anskaffningen av varor och tjänster och förändringar i fråga om dessa.

Bilaga: Stugbarometern 2025 – Preliminära resultat (på finska)

Pressmeddelandet har publicerats av jord- och skogsbruksministeriet. 

Mer information