Utlysning för det nationella skärgårdsnätverket 2024–2027

Utlysningen som nu öppnats hänför sig till finansieringen av nationella forsknings- och utvecklingsprojekt för skärgården (mom. 30.10.63) och gäller nätverksprojektet för skärgårdspolitik 2024–2027. Finansiering kan ansökas för att anställa en nätverkssamordnare och organisera arbetet i nätverket. Nätverkssamordnaren ansvarar för att bygga upp och driva nätverket. Ansökan om finansiering har öppnats i haeavustuksia.fi-statsunderstödstjänsten och ansökningstiden går ut den 8 oktober 2024 kl. 16.15.

Skärgårdspolitiken i Finland handhas av Skärgårdsdelegationen som tillsatts av statsrådet. För det skärgårdspolitiska arbetet är det typiskt med verksamhetsrutiner i nätverk där skärgårds- och vattendragsområden utvecklas på olika nivåer i samarbete mellan den offentliga, privata och tredje sektorn. 

Utlysningen gäller ett nätverksprojekt som ska sammanföra skärgårdsbor i både havs- och insjöområdena och etablera en systematisk dialog mellan Skärgårdsdelegationen och skärgårdsborna. Nätverket genomför de uppgifter som statsrådet har tilldelat Skärgårdsdelegationen, med särskild fokus på målen för det nationella programmet för utveckling av skärgårds- och insjöområden samt på implementering av programmet. Nätverket har också en central uppgift i att stödja landskapen, kommunerna och övriga aktörer på lokal nivå med att utarbeta lokala skärgårdsprogram. Skärgårdsdelegationen styr nätverkets arbete.

Nätverket finansieras med nationella utvecklingsmedel för skärgårdspolitiken, och till exempel icke-statliga organisationer och intressebevakningsorganisationer kan fungera som bakgrundsstöd. Med anslagen finansieras endast det nationella nätverksprojektet. Med statsunderstödet främjas i större utsträckning de strategiska målen för den nationella skärgårdspolitiken samt för jord- och skogsbruksministeriets (JSM) förvaltningsområde.

Av anslaget för utveckling av landsbygden för det nationella nätverksprojektet för skärgårdsbor kan (momentet 30.10.63) cirka 30 000 euro 2024 och cirka 70 000 euro användas per år 2025, 2026 och 2027. Man ansöker om och fattar beslut om det nätverksprojekt för skärgårdsbor som finansieras med anslaget för 4 år med budgetvillkor, vilket betyder att eventuella ändringar i anslaget inverkar på finansieringen av nätverksprojektet. 

Ansökningarna ska lämnas in via haeavustuksia.fi-systemet senast den 8 oktober 2024 kl. 16.15.

Ministeriet hör skärgårdsdelegationen om val av nätverksprojektet, och målet är att fatta beslut om projektet före 22.10.2024.

Närmare anvisningar på skärgårdspolitiken.fi.

Mer information